Eten en Drinken

Drink nooit leidingwater. Koop altijd water en let op dat de dop is verzegeld. Ditzelfde geldt voor frisdranken.

Eet alleen vers gekookt eten. Vlees kun je liever vermijden of eet alleen in goede restaurants/hotels. Let op: het vlees moet goed doorbakken zijn, eet niet van de stalletjes langs de weg en wees extra voorzichtig met klaargemaakt fruit, ijs, ijsblokjes, rauwe groenten en rauwkost. Fruit eerst schillen of wassen met mineraalwater.

Tanden poetsen mag met leidingwater. Dit water niet drinken.

Hygiëne

Gebruik geen toilet papier van openbare toiletten. Aan te raden is om altijd met een eigen rol toilet papier te lopen (koop deze in India). Neem een desinfecterende alcoholgel mee.

Geld en Valuta

De nationale munteenheid van India is de Rupee (Rs). Geld wisselen kun je het liefst in India doen. Vraag in het hotel of je kunt wisselen. De koers kan nogal verschillen. Actuele koers: 1 euro is 81 rupees.  

Verder kunt u gebruik maken van uw creditcard. (bijv. Visa of Mastercard)

De beste combinatie is: wat contant geld, een pinpas (met pincode!) en een creditcard (met pincode!). Pinnen is op veel plaatsen mogelijk.

Informeer voor vertrek altijd even bij uw creditcardmaatschappij over de mogelijkheden van uw kaart. Informeer ook bij uw bank over mogelijkheden voor betalingen in het buitenland en buiten Europa.

Tips en fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in India, ook wanneer u een foto wilt maken.

Met een beetje geld op zak kunt u een hoop gedaan krijgen. Houdt u er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee!

In de kleinere en goedkopere restaurants kunt u volstaan met 50 – 100 INR fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening.

Tips aan de chauffeur die jullie gaat rondrijden (± Rs 300 voor zijn lunch per dag), aan degene die jullie koffers gaat dragen (indien gewenst) kun je ± Rs 50 rupees geven, kamermeisjes ± Rs 50 per dag.

Kledingvoorschriften

Bij uw kledingkeuze is het gepast om rekening te houden met en respect te tonen voor de lokale cultuur. In vrijwel geheel India, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kleding als aanstootgevend beschouwd. Wanneer u schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot ongemakkelijke situaties. Het is netjes om, dit geldt voor zowel vrouwen als mannen, uw schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer u heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen. Handig is met een grote sjaal te lopen.

India kent regenseizoenen ( juni-augustus). Neem een regenjas en eventueel regen laarzen mee.

Paspoort en Visum

AYURVEDICA TRAVEL adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Voor India is een visum verplicht. Deze kan digitaal worden aangevraagd.

Visum kosten zijn ongeveer € 80,– p/p .

In alle gevallen geldt dat AYURVEDICA TRAVEL niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Ambassade en/of Consulaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor de boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Visumburo Indian Visa Service

https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Vaccinaties

1. DTP (Difterie, Tetanus en Polio) DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten waartegen we op jonge leeftijd al vaccineren.

2. Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een salmonella bacterie en geeft vooral darmklachten.

3. Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een zeer besmettelijke virusinfectie die een ontsteking van de lever veroorzaakt.

Meer informatie bij de GGD: http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/india

Vervoer

Het Indiase spoorwegennet is verreweg het uitgebreidste van Azië en het op één na grootste van de wereld. Het totale sporennet komt op een lengte van ongeveer 70.000 kilometer met 7000 stations en 11.000 treinen. Per dag worden er dan ook een ruime 12 miljoen mensen vervoerd.

Bussen rijden vrijwel overal in India en verzorgen het transport tussen dorpjes en steden.

Ze zijn bijzonder goedkoop en daarom vaak overvol. De wegen zijn in slechte staat en met de kwaliteit van de bussen zelf is het vaak niet heel veel beter. In de grotere steden rijden er veel taxi’s en bij het gebruik hiervan is het van belang dat u de ritprijs vooraf heel duidelijk afspreekt!

Reizen met de metro is gemakkelijk en goedkoop in Delhi en Mumbai.

Elektriciteit

In India komt spanning van zowel 110/120 als 220/240 volt voor.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar voor de stopcontacten heeft u soms een tweepolige, soms een driepolige stekker nodig.  Neem een universele stekker mee.

Tip : opladen van je telefoon kan via de tv, laptop met een usb.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 4½ uur tijdens de wintertijd, in de zomertijd is het in India 3½ uur later dan in Nederland.

Fotograferen

Fotograferen in India is nauwelijks aan regels gebonden, maar er zijn wel zaken waar u rekening mee moet houden: het fotograferen van militaire en strategische objecten is streng verboden en vaak mag er in religieuze gebouwen ook niet gefotografeerd worden.

Voor bepaalde bezienswaardigheden, monumenten en natuurgebieden zult u een klein bedrag moet betalen voor het gebruik van uw camera of video.

Het fotograferen van mensen is altijd een gevoelig onderwerp. U doet er het beste aan om eerst toestemming te vragen, soms kost het een paar rupees, maar maakt u de foto van uw leven!

Nuttige adressen

Ambassade van India:

Buitenrustweg 2

2517 KD ’s-Gravenhage

Tel: 070-3469771

Fax: 070-3617072

Nederlandse Ambassade:

6/50F, Shantipath, Chanakyapuri

New Delhi-110021

Tel.: 00-91-11-6884951/52/53/54

Fax: 00-91-11-6884956